Obres sense autorització a la teva comunitat: A quins riscos t'enfrontes?

En una comunitat de propietaris, és essencial complir les normes que regulen les obres i modificacions a l'edifici. Sovint sorgeixen dubtes sobre quin tipus de reformes requereixen l'aprovació de la comunitat i quins no.
A Bolsa de la Vivienda t'expliquem quines són les excepcions en què no es necessita autorització i les obres que sí que requereixen el permís de la comunitat.
És possible fer obres sense autorització de la comunitat?
La regla general estableix que qualsevol obra ha de comptar amb l'aprovació de la comunitat, però hi ha algunes excepcions. Normalment, les reformes que no afecten l'estructura de l'edifici ni els elements comuns no requereixen permís.
Tot i això, aquestes excepcions poden variar depenent de les normatives locals i els estatuts de la comunitat. Per tant, és recomanable consultar amb un administrador de finques per resoldre qualsevol dubte sobre això.
Conseqüències de fer reformes sense permís
Si es duen a terme reformes que exigeixen el permís de la comunitat, poden sorgir diverses conseqüències. La comunitat té l'autoritat per aturar les obres i exigir-ne la reversió o la demolició. A més, el propietari que va fer les reformes sense autorització podria enfrontar sancions econòmiques.
En cas que les obres no autoritzades causin danys o problemes, el propietari serà responsable dels costos de reparació. Així mateix, si les reformes afecten altres propietaris, aquests poden reclamar indemnitzacions o emprendre accions legals.
Tipus d'obres a una comunitat
Les obres en una comunitat es divideixen en dues categories principals: comunes i privatives. Les obres comunes afecten àrees o elements compartits per tots els propietaris i requereixen lautorització de la comunitat. D'altra banda, les obres privatives són aquelles que només afecten un habitatge o propietat individual, per la qual cosa no cal el permís de la comunitat.
Obres que no requereixen permís
● Pintar les parets interiors d‟un habitatge.
● Canviar mobles, electrodomèstics o terres dins de la propietat.
● Instal·lar cortines, persianes o prestatgeries que no alterin l'estructura.
● Modificar la decoració interior (paper pintat, il·luminació, etc.).
Obres que requereixen permís
● Reformes estructurals que afectin la façana, la teulada o àrees comunes.
● Canvis en instal·lacions generals (elèctrica, fontaneria).
● Instal·lació d'aires condicionats a façanes o patis interiors.
● Modificació de finestres o portes que alterin l'estètica de l'edifici.
● Construcció de tancaments a terrasses o balcons.
Per tant, és clau conèixer les regulacions sobre obres en una comunitat i encara que hi ha excepcions, sempre és recomanable consultar experts abans de començar qualsevol projecte.