Autoconsum: Com començar a produir la teva pròpia energia i reduir la teva petjada de carboni.

L'eficiència energètica i el respecte pel medi ambient han guanyat importància a la societat actual. En aquest context, l'autoconsum sorgeix com una alternativa viable per a les llars i ofereix una solució eficient i sostenible.
Però, en què consisteix exactament? A Bolsa de la Vivienda t'ho expliquem.
L'autoconsum permet als usuaris generar i consumir la seva pròpia energia mitjançant fonts renovables, com ara panells solars o aerogeneradors. Gràcies a aquest sistema, es redueix la dependència de la xarxa elèctrica i els costos energètics, promovent un ús més responsable dels recursos. A més, en alguns casos, l'excedent d'energia es pot injectar a la xarxa, obtenint compensacions econòmiques.
Els sistemes d‟autoconsum consten de generadors d‟energia, inversors i comptadors. També poden incorporar bateries i sistemes de gestió connectats a aplicacions mòbils per a més control. Aquests sistemes estan regulats legalment i, des de l'eliminació de “l'impost al sol”, s'han convertit en una opció més accessible.
Hi ha diverses tecnologies per a l'autoconsum:
● Fotovoltaic: Usa panells solars per convertir la llum en electricitat, cosa que permet estalvis del 50% o més a la factura elèctrica. La inversió s'amortitza en pocs anys gràcies a subvencions i beneficis fiscals.
● Minieòlic: Utilitza petits aerogeneradors per generar energia a partir del vent. És silenciós, de baix manteniment i pot operar tot l'any.
● Autoconsum d'aigua: Consisteix a reutilitzar aigua de pluja, pous o aigües grises, reduint la dependència de subministraments externs i l'impacte ambiental.
Hi ha dues modalitats principals:
● Sense excedents: Tota l'energia generada es consumeix a casa, evitant l'abocament a la xarxa.
● Amb excedents: L'energia sobrant s'aboca a la xarxa i pot generar una compensació econòmica.
Entre els beneficis de l'autoconsum destaquen l'estalvi a la factura de llum, la reducció d'emissions de carboni i el foment de llocs de treball sostenibles. En el cas de l'energia solar, l'estalvi pot assolir entre un 40% i un 60% durant la vida útil dels panells, aconseguint una independència energètica més gran.